Hoe zit het met de leegstand in Amsterdam?

Hoe zit het met de leegstand in Amsterdam?2018-11-29T14:53:43+02:00

Amsterdam staat bekend om de drukke en vele winkels. Toch is er ook in Amsterdam sprake van leegstand. Hieronder leest u hier meer over.

Leegstand Amsterdam

Leegstand Amsterdam

Ook onze hoofdstad heeft te maken met veel leegstand. Op bovenstaande afbeelding is in beeld gebracht hoe het zit met de leegstand in Amsterdam. Op de afbeelding is vooral veel van de kleur geel te zien. Dit betekent dat er veel kantoren in Amsterdam tot 50% leeg staan.  

Regels leegstand Amsterdam

In Amsterdam is het toegestaan om maximaal zes maanden een woning leeg te laten staan. Na deze zes maanden moet de beheerder van de woning de lege woning melden bij de gemeente, dit kan via het meldingsformulier leegstand van woningen. Mensen die een leegstand niet melden, kunnen een boete krijgen. Deze boete is minimaal €2500 en maximaal €5000. Als er een leegstaand pand in Amsterdam wordt gemeld, neemt de gemeente contact op met de eigenaar hiervan. Tijdens het overleg wordt er besproken wat een oplossing kan zijn voor de leegstaande ruimte.

Een boete van € 5000,-

Vorig jaar (september 2017) heeft de gemeente Amsterdam voor het eerst een boete uitgedeeld vanwege leegstand. Het bedrag van de boete was maar liefst €5000 plus een dwangsom van €10.000 voor als de eigenaar alsnog niet met de gemeente in overleg treedt. Het ging hierbij om een gewild huis in het centrum van Amsterdam. Tijdens eerdere controles van ambtenaren bij het huis, werd er vastgesteld dat de woning leeg stond. Drie maanden later werd de woning nog een keer gecontroleerd. Er werd toen een boete uitgeschreven van €5000 omdat de woning na het aanschrijven nog steeds niet was gemeld bij de gemeente, en toen werd er een boete uitgeschreven.

Leegstand aanpakken

Leegstand voorkomen binnen uw gemeente? Lees meer over de voordelen van een Gemeente makelpunt.