Het aantal leegstaande winkels neemt steeds meer toe. Hoe komt dit en wanneer is iets nou echt leegstand? Lees verder voor meer informatie.
Wat vorig jaar nog een mooie winkel was, is nu veranderd in leegstand. Zonde, want de ruimte ziet er nog goed bruikbaar uit! Winkelleegstand is een onderdeel waar gemeenten zich erg druk om maken. Vooral in de middelgrote steden is de leegstand van winkels erg groot. Een pand wordt leegstand geregistreerd als het pand als winkel gebruikt is en nu echt leeg staat of als het pand op dit moment niet meer als winkel of horeca in gebruik is, maar wel staat aangegeven als te koop/te huur.
Oorzaak leegstand winkels
Veel leegstand komt vooral door de opkomst van online winkelen. Mensen hoeven niet meer persé naar een stad of dorp te gaan om te winkelen. De beleving wordt steeds belangrijker voor mensen. Om een goede beleving van mensen te vergroten, vernieuwen steeds meer gemeenten hun centrum. Over het algemeen trekken grotere steden meer mensen dan de kleinere steden. Doordat mensen steeds minder naar fysieke winkels gaan en steeds meer online hun producten bestellen, worden veel winkelpanden overbodig. Hierdoor neemt de leegstand in winkels toe.
Cijfers leegstand winkels
In Nederland stond ruim 9% van de winkelvloeroppervlakte leeg in 2017. Deze leegstand van winkels vindt vooral aan de randen van Nederland plaats, vooral in Friesland en delen van Groningen. De gemeente Geleen is de gemeente met het grootst aantal leegstand winkels. Maar liefst 24,6% van de winkels in Geleen staat leeg. Maar zo zijn er nog veel meer gemeenten met grote hoeveelheden leegstand.
Maatschappelijk vastgoed
Wanneer de winkelpanden eigendom zijn van de gemeente, dan is het van belang om leegstand te voorkomen en aan te pakken. Het aanbieden van de leegstaande panden kan zeer eenvoudig via een Online Makelpunt. Dit is een website die toegewijd is aan het aanbieden van maatschappelijk vastgoed. Zo kan door inwoners gebruik worden gemaakt van de locaties.
Meer weten? Gemeente makelpunt laten maken.